Alla inlägg under mars 2011

Av BasGrupp Tre - 21 mars 2011 18:15

Böcker: 

1. McManus, C. (2004) Höger hand, vänster hand (original titel: Right hand, left hand (2002)). Finland: WS Bookwell

2. Bibeln (2 Mosebok 15:6)

3. Arfwedson, G & G. (1983) Kunskapssyn och temaarbete. Stockholm, Liber utbildningsförlag

4. Axtell, Roger E. (1999) Talande gester. Stockholm BW

5. Bergman, M & Lindenbaum, P  (2005) Halli Hallå. Stockholm R&S

6. Pramling Samuelsson, I & Asplund carlsson, M. (2003) Det lekande, lärande barnet: i en utvecklingspedagogisk teori. Stockholm: Liber.



Kurslitteratur:

1. Barnes, R. (1987) Lära barn skapa (orginal titel: Teaching art to young children 4-9) Lund, Studentlitteratur

2. Lindqvist, G. (1989) Från fakta till fantasi. Lund: Studentlitteratur


Hemsidor: 

www.youtube.com

http://www.youtube.com/watch?v=1hN89U_XD9E

http://www.movement.se/Page.asp?PageNumber=12

www.sjukvardsradgivningen.se

www.ssdf.nu

www.flickr.com

www.lenamaria.com/web

http://www.multimedia.skolverket.se/

http://www.forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelandenarkiv2009/viarintealltidhogerellervansterhanta.5.750e2254125


68041f2880001345.html 

(den överstående länken fungerar inte som direkt länk, utan måste skrivas av in i adressfältet)

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article8226634.ab

www.skolverket.se

http://www.buzzle.com/articles/hand-gestures-in-different-cultures.html

www.munochfotkonst.se


Sångtexter:

Var är tummen? - Alice Tegnér  

Tumme möter tumme - Jujja och Thomas Wieslander

Tumrap – okänd utgivare

Av BasGrupp Tre - 21 mars 2011 14:27


"Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan. I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem. Barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter."


"Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera. Med ett temainriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande."

 

Vi tog med dem ovanstående citaten ur läroplanen för att vi anser att i det tema vi valt får barnen möjlighet att skapa med sina händer och temat ger utrymme för lek, utveckling och samarbete. Bara fantasin sätter gränser för vad vi kan göra med våra händer!


"Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal-och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. Detta inbegriper också att forma, konstruera och nyttja material och teknik."

 

Vi anser att i just temat "händer" har man stor möjlighet att låta barnen skapa och utforska fritt såväl som styrt inom estetiska ämnen, såsom bild, musik och slöjd m.m


Citat ur läroplanen Lpfö 98 reviderad 2010 togs ifrån

www.skolverket.se

Av BasGrupp Tre - 21 mars 2011 14:13

Vi ”brainstormade” på olika teman och fastnade för tema ”händer”. Detta innebär både människans fysiska händer och verbet händer. Vi såg genast möjligheter med att arbeta med detta tema. Vi beslutade att skapa en blogg som ska vara det centrala i vårt arbete. Tanken med denna blogg är att inspirera och ge idéer till lärare, både i skola och i förskola, som vill arbeta med ”händer” som tema. Vi, i gruppen, upptäckte också hur intressant det var att jobba med temat ”händer” även för vuxna. Under detta arbete har vi lärt oss saker om händer vi inte visste tidigare och vi har verkligen fått mersmak för ämnet! Vi förstod inte när vi började med temat hur stort det egentligen var! Detta är ett tema man skulle kunna jobba med i månader och år. Man har både möjlighet att lära sig mycket fakta om händer och man kan ha mycket kul med lekar och sånger om händer. Det är något som man får bevittna på vår blogg.  Dessutom finns ju otroligt många sätt att skapa med händer, exempelvis genom bild, musik och hantverk.

Vi har inte lagt vår fokus så mycket på verbet ”händer” men det är en intressant vinkling som man skulle kunna gå vidare med. Vi har lekt med olika ord som har ”hand” eller ”händer” i sig, som till exempel: handling, handfast, handtag osv. Vi har också diskuterat vad vi kan uttrycka med våra händer, teckenspråk, symboler och gester.

I bloggen har vi lagt upp allt vi har arbetat med, bland annat filmer, bilder och texter med faktainnehåll. Bloggen är menad att vara vår rapport av vårt arbete. Vi har haft med oss kamera och dator på flera av våra träffar för att spela in och dokumentera vår process. Detta resulterade i korta filmer som kompletterar vårt teoretiska material. Vi har lagt upp individuella bidrag till bloggen där vi gick närmare in på fakta om händer. En av oss skrev om höger- och vänsterhänta, en annan om en handmodell osv. Vi har även med tankar kring varför man bör arbeta med tema i skolan/förskolan som arbetsform.

På vår redovisning tänker vi både ha med filmer och bildspel som vi visar direkt ifrån bloggen. Vi tänker även redovisa rent fysiskt med vad vi har på vår blogg. Det finns mycket vi vill ha med på redovisningen och en del saker har helt enkelt fått tas bort då vi inte skulle ha tid för det, som t. ex handdocksteater.

Basgrupp 3, Amanda Lepik, Anna Lööf, Anna Sörquist, Cassandra Vogel, Pearly Tagana, Rebecca Larsson, Rebecka Stridsberg
www.hander.bloggplatsen.se

Av BasGrupp Tre - 21 mars 2011 13:57


När man tittar närmare på det svenska språket finns det många ord och uttryck där hand eller händer finns med och utgör själva basen för ordet eller uttrycket. (Kan du komma på ännu fler?)


Kanske kan man i detta se hur centralt detta med våra händer faktiskt är?


Med något i sin hand   

                                 

Hand i hand


Tillhandaha  

                                     

Händerna på täcket          

Handlingskraftig

Handhavande

Efterhand   

                                      

Handtag

Ha något för händer                                      

Händig                                     

Vara tillhands                                         


Tillhandahålla


Handfallen                                        


Handarbeta   

                      

Handfast                                          


Handgemäng   

                          

Klappa händer                                            


Handkassa


Handledare                                        


Handräckning     

             

Göra något för hand  

                                  

Ta hand om     

                         

Vara förhanden                                         


Handpåläggning


Ha något för händer 

                                    

Efterhand      

                       

Förehavande                                       


Handgjord   

                              

Lägga händerna på    

                                

Ge kalla handen


Två sina händer    

                                

Få saker ur händerna           


Med öppna händer

 


Av BasGrupp Tre - 21 mars 2011 13:40

En hand är en så mäktig symbol för livet. Händerna kan symbolisera så mycket. Med dem kan vi smeka och slå, omfamna och avvisa. Våra händer och hur vi använder dem kan säga något om vem vi är. Med våra händer uttrycker vi oss och söker vi kontakt med verkligheten, de är en del av våra känslospröt gentemot omvärlden. Vi tycker att händer är ett väldigt spännande tema och frågar oss också: Vad händer?! Med denna blogg vill vi genom olika gestaltningar väcka intresse för och öka vårt medvetande kring denna del av människokroppen samt ge tankar om hur man på olika sätt kan arbeta med barn kring detta tema.

Av BasGrupp Tre - 21 mars 2011 13:23

Nästan alla har som barn ägnat sig åt olika klapplekar, och när man var liten tänkte man självklart inte på syftet mer än att "det är roligt". Och självklart är klapplekar i alla dess former lustfyllda men är det något mera?

  • Samarbete. Man kan vara allt ifrån två personer till hur mångs som hellst.
  • Rytm/takt. Hålla takten i sången, ha samma puls som kompisarna osv.
  • Tid. Hur långt skall slaget vara? Det behövs en känsla för tid och rum för att man skall kunna avgöra tex. hur långt bak kan jag flytta armen för att den skall hinna tillbaka till nästa rörelse.
  • Koreografi. Man skall memorera leken med både text, melodi och rörelser.

Vi komma ifrån ria ria ra, Bro bro brejja, So makaroni är bara några ur mängden klapplekar som finns. Händerna har en stor betydelse för känslolivet och det empatiska, då det bla. finns otroligt många nervtrådar i händer och fingrar. Man måste vara försiktig om kompisen för man kan inte slå hur hårt som helst. Beröring skapar även band mellan individer och i likhet med att använda sig av massage i skolan så tros även klapplekar ha samma effekt. Man slår ju inte en man haft "fin" kroppskontakt med.


En bra bok om man är intresserad av gamla lekar är Halli Hallå Av Malin Bergman och Pija Lindenbaum

Av BasGrupp Tre - 17 mars 2011 21:41

Det här är Ellen Sirot. Hon arbetar som handmodell. Hennes händer är huvudsakligen med i reklam i olika former, vilket är det vanligaste området att arbeta inom som handmodell. I till exempel reklamfilmer eller annonser är det vanligt med en hand som hackar grönsaker eller skrubbar golv. Händerna är det enda vi får se av dessa modeller. En handmodell kan tjäna upp till cirka 8 000 svenska kronor per dag.


www.youtube.com

Av BasGrupp Tre - 14 mars 2011 21:16

På min VFU plats har jag frågat några barn som är tre till fem år om:

Vad kan vi göra med våra händer?


Följande är barnens svar:


Man kan rita, måla, skriva, pärla, ta fram pärplattor, öppna dörren, stäng dörren, släkt och tända lampa, spela kort och spela på datorn, leka med sand ute, putta, klappa, äta, dra upp byxor, peka, slåss, ta upp stolen, ta ner stolen. Man kan också kladda med färger, bläddra bok, bygga med lego och klossar, man kan städa undan leksaker, man kan klippa och klistra, man kan hälsa på varandra, man kan hålla varandras händer, man kan trumma, man kan byta blöja, man kan leka med bilar, man kan spika och hamra, man kan bygga tågbanan, man kan gnugga smuts och man kan ta händerna i munnen och busvisla.


En annan grupp av barn som är också tre till fem år frågade jag:

Vad kommer att hända om vi inte har händer?

 

Följande är barnens svar:

  • Om vi inte har händer får man hålla saker i halsen, man få äta med foten, man kan köra bil med fötterna.
  • Om man inte har händer kan man använda foten eller munnen om man vill ta saker.
  • Då kan man inte spela UNO.
  • Det blir jobbigt om man inte har händer.
  • Då kan man inte leka med bilar.
  • Då kan man inte klä på sig.
  • Om man inte har händer då tar man bara nya händer.
  • Om man vi inte har händer, då gör det ont.
  • Man kan fråga mamma att köpa nya händer
  • Om jag har inte har händer, då kan jag fråga farfar att hämta det som jag vill ha för han är jättestark.
  • Om man har inte har händer, då kan man inte hjälpa någon att städa undan lego
  • Om man har inte har händer kan man använda fjärrkontroll för att hämta saker.

 

Det här är några roliga tankar från barnen om vilka tankar dom har om HÄNDER.

 

Jag har intervjuat barnen medan de lekte i ett vanligt samtal.

 

Barnen är intervjuade av

Pearly Tagana

 

 

 

 

 

 



Presentation


Vi är 7 studenter som går Lärarprogrammet med inriktningen Skapande verksamhet för tidigare åldrar. Vi har startat denna bloggen som en del i våran tema-redovisning där vi valt att arbeta kring temat "händer". Här kommer vi visa alla våra uppslag och tank

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Mars 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards